5 Eylül 2010 Pazar

Ihsahn - After

Kesinlikle bu sene dinlediğim albümler arasında ayrı bir yere koyacam After'ı. Gerek kapak çalışması, gerek soundu, sözleri, ambiyansı...Herşeyiyle bildiğinizin alıştığınızın dışında ezberbozan inanılmaz bir albüm olmuş After.
Metal piyasasında bir sonraki işi en fazla merak edilen adamlardan biri Ihsahn, diğeri de Akerfeldt'tir büyük ihtimalle. Bu iki adam da kalıplarına sığamaz, sürekli yeni ve farklı bir şeyler arar, karanlık taraflarından asla taviz vermeyerek müziklerine inanılmaz boyutlar katarlar.
Albüm baştan sona dahiyane. Konsept karanlık ve saykodelizm arasında gidip geliyor. Ve bu iki duyguyu albüm boyunca birbirine o kadar iyi karıştırmış ki... Bu sadece müziğin, enstrümanların iyi harmanlanmasıyla oluşturabilecek bir şey değil, bu duyguyu dinleyene aktarabilmek gerçekten deha işidir.
Albüm The Barren Lands'la açılıyor, albümün en progresif şarkısı diyebiliriz özellikle sololar ve riffler gerçekten harika. Ardından gelen A Grave Inversed ise sanırım extreme müzik tarihinde apayrı bir yere sahip olacak. Saksafon gibi metal müzik dinleyicisinin hiç alışkın olmadığı bir enstrüman; parçanın en önemli sesi haline gelmiş ve kesinlikle göze batmıyor. İşte bunu demin yukarıda bahsettiğim karanlık ve saykodelizm konseptinin harmanlamasıyla başarmış.
Albümün isim parçası After clean vokallerle başlayıp sonlarında Ihsahnvari kopuş yaşayan güzel bir parça. Ardından gelen Frozen Lakes on Mars The Barren Lands'le beraber albümün diğer progresif kasışı, şarkının solosu süper.
Undercurrent ise albümdeki en sevdiğim iki parçadan birincisi. Yavaş bir giriş, ardından gelen karanlık riffler ve sonunda saksafonun eşlik ettiği bir melankoli... Ihsahn müzikal doruğa ulaşmış bu şarkıda.
Austere ve Haven's Black Sea albümdeki karanlık havayı tamamlayan şarkılar ama On the Shores öte bir şarkıdır. Bu kadar diyeyim. Baştan sona kadar inanılmaz bir atmosfer.Albümün bir özeti aslında bu şarkı. Emprovize saksafon soloları, inanılmaz geçişler, melankoli, karanlık. Anlatılamıyacak güzellikte bir şarkı.
Sanırım bu seneki en iyi albüm bu olacak.Uzun zamandır bu kadar farklı bir albüm dinlemiyodum. Aralarında pek benzerlik yok ama bir sonraki Opeth albümünü bekleyenler bununla idare etsinler. Farklılık ve progresiflik açısından kesinlikle doyuracaktır.

Hiç yorum yok: