11 Kasım 2008 Salı

AMORPHIS - Silent Waters



Bu da 2007 tarihli albüm. Ama olsun incelemkte yarar var. Finlandiya'nın en iyi grubu bence Amorphis. Ama maalesef İskandinavyanın en iyi grubu değil. Hatta ilk sıraları bile zorlayamaz. değişik bi grup aslında... Yani acaip istikrarlı ve aynı şekilde de istikrarlı müzik yapan bi grup. Ben ilk albümleri The Karelian Isthmus, Privilege Of Evil, ve Tales From Thousands Lakes'i pek beğenmemiştim. Bana yavan albümler gibi gelmişti. Tabi dönemine göre zaman ötesi albümlerdi de ben şimdi açıp dinlemem. Ama Elegy bence en efsane albümleriydi. Hatta manyak bi albümdü. Melodic Death Metal nasıl yapılır ders niteliğindeydi bütün albüm. Ardından gelen Tuonela'ysa albümün bence en olgun ve sound olarak en oturmuş albümüydü. ama maalesef ve maalesef Amorphis her albümünde birbirinden güzel şarkılar üretse de hit üretemeyen bi grup. Grubun herkes tarafından bilinen tek hiti My Kantele'nin Acoustic Reprise'ı olmuştur. O da bildiğim kadarıyla plak şirketlerinin isteği üzerine akustik olarak çalınmış. Tabi The way, The Orphan gibi sonsuza dek playlistimde kalacak şarkıları var Amorphis'in ama ne biliim çok çarpıcı way be diyeceğiniz şarkılar değil bunlar. Grup müziğindeki istikrarını konseptinde de devam ettirdi yıllar boyunca. Her şarkısında Finlandiya kültürüne ve Pagan inançlarına gönderme yaptılar durdular. vokal değişikliği konusunda ise aslında çok büyük bi kan kaybına uğreadığını söyleyemeyiz. Pasi Koskinen'in ilginç bi vokla tarzı vardı. Ama Tomi Joutsen de harika performans sergiliyo. Şarkıların bazı yerlerinde kükremesini çok seviyom en çok. You dooooon't knooooowww!! diye bööle insanın bağırası gelio:)

Silent Waters Eclipse gibi bi albüm aslında. Yine çok göze çarpan vurucu parça yok. Ama albümde kötü şarkıda yok. Düz bi albüm. Hatta Eclipse'in aynısı bile diyebiliriz. Eclipse de en çok House of Sleep'i sevmiştim. Maalesef bu albümde böyle bi şarkı da yok.

Albümde üst üste 3 şarkı Silent Waters, Towards and Againist ve I of Crimson Blood albümün hitleri. Aslında Towards and Againist Elegy albümünden kopmuş gelmiş gibi. I of Crimson Blood Tomi Joutsen'e gazı verilmiş bi şarkı gibi. Hadi Aslanım sıra sende kükre demişler galiba. Bir de akustik bi şarkı yapmışlar tutar diye belki elegy. Fena diil ama tutmaz..Shaman da albümün iyi parçalarından.

Albümde yine klasik folk melodiler etkin. Yine yer yer brütal vokaller var.Kalvye çok ön plana çıkmamış bu sefer. Ama artık sanırım Amorphis'in de bi yeniliğe ihtiyacı var. Ne bileyim. Çok düz bi grup. Vokal değişiyo yine de grupta değişik bişey yok. Belki bi konsept değişikliği bi sound değişikliği yeni bişey denemenin zararı olmaz..

Hiç yorum yok: